Partin werkt samen met
Exelle

Exelle, het modemerk voor de stijlvolle vrouw met grote maat, bestaat dit jaar 25 jaar. Al 25 jaar levert Exelle mode die de sterke punten van het vollere figuur accentueert door het gebruik van mooie stoffen en details. Exelle onderscheidt zich door draagbaarheid en pasvorm – vandaar de trouwe vaste klantenkring. Exelle is een samenwerking aangegaan met het particuliere initiatief voor een unieke jubileumactie. Handgemaakte kralen worden door Winnie en Hennie van der Meer geïmporteerd uit Ghana. De opbrengst van de kralen komt geheel ten goede aan hun project: een sociale werkplaats voor gehandicapten in Gambia (www.swgambia.com)

Exelle heeft in het jubileumjaar een bijzondere verrassing: een handgemaakte kraal uit Afrika. Glaskralen hebben in Afrika altijd een bijzondere betekenis gehad. Na de uitvinding van glas werden de kralen via eeuwenoude karavaanroutes naar Afrika vervoerd en dienden als ruilmiddel voor goud, slaven en andere kostbaarheden. 

De kraal die bij aankoop van een kledingstuk van Exelle cadeau gegeven wordt, hebben Ghanese vrouwen op traditionele manier gemaakt van restglas.

Zij smelten het glas, gieten het in een mal en prikken er een stokje in voor het gaatje. Omdat er gebruik gemaakt wordt van allerlei restglas, bijvoorbeeld cola- of  bierflesjes, is geen kraal hetzelfde.

Winnie en Hennie van der Meer uit Lonneker importeren de kralen. De opbrengst komt ten goede aan hun project: een sociale werkplaats voor een groep gehandicapten in Gambia. De gehandicapten maken kaarsen en verdienen daar wat mee.

Dit kleine inkomen heeft gemaakt dat zij niet langer worden weggestopt. Zij zijn nu gewaardeerde leden van hun grootfamilie.

Met de kralen verdienen de maaksters in Ghana een klein inkomen. De groep gehandicapten in Gambia leeft door de kralen een totaal ander leven. De kraal is maar een druppel in een zee van armoede. Maar iedere druppel is er één.

Exelle heeft met deze bijzondere actie een voorbeeld gegeven dat navolging verdient.